Náhled do práce úředníků státu v odpadech

28. 02. 2015 0:00:00

Lze s důvěrou akceptovat různá stanoviska MŽP ke spalování odpadů versus recyklace?

Posviťme si i na jinou část odpadového byznysu.Co asi by odpověděli odpovědní na fakt, že v Plzeňském kraji nasbíraný elektroodpad putuje přes celou repůbliku a to máme v kraji provoz, jež má celosvětovou akreditaci. Tak proč to vozíme jinam?
Když se MŽP pokoušelo v létě minulého roku prosadit v Parlamentu ČR změnu zákona č. 184/2014 Sb., tzv. „elektronovelu“, naslibovalo poslancům a senátorům hory-doly. Novela je totiž veskrze kontroverzní, neboť nepokrytě popírá demokratické tržní principy.
Protože mnozí zákonodárci odmítali takovýto legislativní návrh podpořit, zasypalo je MŽP horlivými sliby, že vše zajisté napraví v připravovaném návrhu zákona o výrobcích s ukončenou životností.
Podpoře tržního prostředí v oboru nakládání se zpětně odebranými elektrozařízeními a elektroodpady rozhodně nepomohla ani legislativa, která „elektronovele“ předcházela. *Obě zmíněné zákonné úpravy jsou účelově přizpůsobené k podpoře zájmů konkrétní lobbistické skupiny tvořené několika soukromými firmami, původně založenými za účelem provozování kolektivních systémů výrobci elektrozařízení. Výhradně jim je legislativou umožněno vybírat recyklační poplatky, a to ve výši, kterou si samy stanovují, přičemž tento příjem je nezdanitelný. S elektrozařízeními, která poslední uživatelé odevzdají na sběrné dvory, či prodejcům elektro, mohou tyto preferované společnosti svobodně obchodovat nebo je poskytovat ke zpracování s nimi majetkově provázaným firmám. Není tedy divu, že za desetiletí existence těchto „podnikatelských subjektů“ se jejich příjmy vyšplhaly do miliardových hodnot (Podrobněji se tímto tématem zabývá NFPK na svých stránkách v kauze „Elektroodpady.).
K ovládnutí průmyslu zpracování elektroodpadů, potažmo i dalších využitelných odpadů potřebují zmíněné preferované firmy postupně zlikvidovat všechny na sobě nezávislé recyklační provozy a kompletně ovládnout sběrnou síť.**V tomto směru již koneckonců dosáhly nemalých úspěchů. Jako závdavek na trůn absolutního vládce trhu obdržely od MŽP v roce 2005 darem zlaté jablko ve formě tzv. Ambrozkovy vyhlášky. Loňského podzimu jim pak MŽP věnovalo drahocenné žezlo v podobě „elektronovely“. Ta ze dne na den zakázala provádění sběru a výkupu elektroodpadů všem osobám, k těmto činnostem na základě platného zákona oprávněným, pokud nedisponují smlouvou s kolektivním systémem. A to zdaleka není vše. MŽP má pro firmy, kterým tolik přeje, připravenu korunu vpravdě královskou. Tou je výše zmíněný věcný návrh zákona o výrobcích s ukončenou životností. V něm je navíc mimo zákon postaven každý zpracovatel, který by elektrozařízení a elektroodpady převzal k recyklaci bez smlouvy s kolektivním systémem.
MŽP svůj slib daný poslancům a senátorům nedodrželo. Ba co víc,
svým současným návrhem zákona předstihlo v míře popření demokratických tržních principů všechny jeho předchozí verze, a to navzdory tomu, že na jejich negativní dopady je MŽP dlouhodobě opakovaně upozorňováno jak ze strany ÚOHS a NFPK, tak ze strany podnikatelských svazů a sdružení SVDS, ČAOH, SZE a SPDS.
Komu by navrhovaná legislativa významně prospěla, je zřejmé. Seznam těch, kterým by rozhodně neprospěla, je podstatně rozsáhlejší: Jsou to spotřebitelé, kteří budou nuceni platit neadekvátní recyklační poplatky a předávat svá vysloužilá elektrozařízení pouze do sběrné sítě kolektivních systémů; jsou to všechny osoby oprávněné ke sběru, výkupu, svozu a zpracování elektroodpadů, kterým provozovatelé kolektivních systémů neudělí smlouvy a zabrání jim tak pokračovat v jejich podnikání; jsou to zaměstnanci těchto firem, kteří na základě toho přijdou o práci; jsou to majitelé těchto firem, jejichž investice budou znehodnoceny; je to obor zabývající se výzkumem a vývojem nových recyklačních technologií, které již nebude nikdo potřebovat; je to celé průmyslové odvětví využívající druhotné suroviny, jejichž produkce bude nadále klesat... V důsledku výše uvedeného bude stát přicházet o daně při současném zvyšování výdajů na sociální dávky.

Zdá se že jako národ lítáme o příkopu k příkopu a rozum schází.

Co lze tedy čekat v dalších letech kolem legisklativy v odpadech?

Lze skutečně říci že žijeme v demokracii, nebo se plíživě vraci diktatura ?

Bude to se spalovnou Chotíkov také tak, že recyklace je jen pro oko a hlavní je výhřevnost?

Autor: Roman Pechan | sobota 28.2.2015 0:00 | karma článku: 6.05 | přečteno: 119x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.96 | Přečteno: 554 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 928 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 939 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 473 |
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 759

Roman Pechan - živnostník co mu není jedno jak se plánuje sáhnutí občanovi do peněženky v nakládání s odpady v Plzni.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...